Etiketter

fredag 9 mars 2012

Ja man kan ju inte bli annat än lycklig!

För ca en vecka sen köpte David och jag varsitt test där man kan kolla om man är immun mot vinterkräksjuka. Testet kan man köpa här: Apoteket.se


Det fungerar så att man topsar insidan av sin kind och skickar tops-pinnen till ett lab. Resultatet är till 99,5% säkert.

Man klistrar på en kod på sitt test och sparar lappen med samma kod till sig själv och efter ca 5 dagar går man in på http://www.dynamiccode.se/sjalvtester/hamta-testsvar och skriver in sin kod och får svaret på testet. Allt finns att läsa i förpackningen och det ingår porto att skicka in testet. Inte speciellt komplicerat :)

Å så idag kom mitt och Davids testresultat!

Vi är båda två immuna mot vinterkräksjuka! :) Tror ni man är glad? Helt underbart!

Nu kom inte det som en direkt överraskning för jag har inte varit magsjuk på sisodär 20 år.. och med mitt jobb de senaste 9 åren så borde jag väl ha träffat på dessa bakterier någonstans bland alla små och stora barn man städar efter... Fast detta betyder ju inte att jag är immun mot all magsjuka, såklart man kan få vanlig maginfluensa ändå..

Såhär står det i testresultatet:

Resultatet visar att du har skydd mot vinterkräksjuka.
Analysen visar på en genotyp (A/A), som är associerad med ett inaktivt fucosyltransferas (FUT2), vilket visar att det genetiska skyddet finns.
Fakta om vinterkräksjuka
Vinterkräksjuka är en av våra vanligaste magsjukdomar. Sjukdomen orsakas av norovirus, som är en typ av calicivirus. Sjukdomen är extremt smittsam och kännetecknas av ett snabbt insjuknande. Inkubationstiden, d v s tiden mellan smittotillfället och insjuknande, är vanligen 12-48 timmar. De vanligaste symptomen är kräkningar, diarréer och magont, men man kan också drabbas av feber, muskelvärk och huvudvärk.
Ca 20% av den svenska befolkningen har ett ärftligt betingat skydd mot att smittas av vinterkräksjuka. Skyddet beror på att man har en variant av genen för fucosyltransferas (FUT2). FUT2-genen kodar för ett enzym som göra att vissa blodgruppsantigen, molekyler som finns på cellytan, utsöndras i slemhinnor. Hos personer som bär på dubbla anlag av varianten av FUT2-genen (A/A) bildas inget aktivt enzym och därmed är man inte mottaglig för smitta av den vanligaste typen av norovirus. Personer som inte bär på anlaget (G/G) och de som bär på enkelt anlag (A/G) har inte det ärftliga skyddet mot den vanligaste typen av norovirus.


Känns rätt bra att man tillhör dessa 20% av befolkningen :)

Nu ska resten av fredagskvällen spenderas framför tv:n med....

 
 


och...

 
 


Trevlig fredagskväll! See ya!