Etiketter

onsdag 1 maj 2013

Byggplaner på G..

Vi har fått lite nya ideér om att bygga ut här hemma, har börjat rita (eller inte vi, men svärfar) på olika lösningar. Vi skulle dels vilja ha en toalett och någonstans att hänga tvätt på, samt ett sovrum till. Just nu får vi hänga tvätten på ställningar i "kontoret" eller vad man nu kan kalla rummet. Inte helt praktiskt kanske... men vad gör man..

Vi behöver visserligen inget sovrum till just nu men någon gång framöver har vi väl planerat att bli fler. Och nej, jag är inte gravid nu om nu någon började tänka så :)

Tänkte jag kunde dela med mig hur vi planerar...

Här är nedervåningen, det rödmarkerade är det som ska byggas ut åt söder. Det enda som kommer "drabba" det befintliga i huset som finns nu är att vi får flytta kyl och frys. Det är nämligen där den står idag som ingången till det nya blir. Någon kanske tänker, men varför bygger ni inte bara på hela sidan av huset... 
Dels har vi fönster till köket på ytterväggen åt söder, att flytta de till västra sidan av huset skulle visserligen funka men då måste vi bygga om inne i köket som ändå är rätt så nytt fortfarande. Å så är det så att utbygget skulle komma för nära grann-tantens tomt. Ska ju vara minst 4,5 m. Som det är nu står vårt hus redan för nära hennes tomtgräns, antar att det inte fanns sådana regler när vårt hus byggdes 1904... :)


Idag mätte vi upp utanför huset för att få en någorlunda uppfattning hur stort det skulle bli... jag fick markera lite extra på bilden, annars skulle ni nog inte kunnat se...

Det blir lite extrajobb utanför, dels måste vi flytta stengången och rabatter. Ta bort häcken och ev två träd... Det där med träden känns lite i hjärtat, gillar körsbärsträdet så vi kanske kommer på en annan lösning.. Men tyvärr är det så att det finns inte så många ställen att välja på om vi ska bygga ut. Väster och norr går inte eftersom tomten tar slut där. Öster skulle kanske gå men då måste vi riva hela uteplatsen, skaffa en ny ingång och samt få ha ett fönsterlöst badrum, å så är det ev. prickad mark åt det hållet. Ja då är det ju bara söder kvar ju... Uppåt har vi ju redan byggt ut. Högre hus tror jag man inte får ha... :) I värsta fall får vi gräva oss en källare... Ha! Ha!

Det var våra byggfunderingar för stunden... man vet aldrig, de kan ändras.

See ya!

Shrek! Grrr!

Fick ett uppdrag, att sy en mössa i Shrek-grön-färgat tyg med Shrek på. Om någon på Öland/ Kalmar-området skulle vara på jakt efter Shrek-grönt tyg så säger jag "GE UPP". Det fanns inte att hitta... nu har ju inte Kalmar ett överflöd av tygaffärer direkt. Det finns väl bara en -Metra, vad jag vet. Tycker den där Fabriksboden kan komma tillbaka igen. Sen är det ju en sak om man ska ha vanligt typ -gardintyg.. då finns det ju både Ikea, Åhléns, Jysk och ett helt gäng till med andra affärer.. Nåja, jag hittade tillslut iallafall detta gröna muddtyget hos Jonic-textil. De har rätt mycket att välja på, samt är snabba på att skicka.

Forskade lite på nätet hur man nu syr en mössa... är inte helt van vid det, brukar ju hålla mig till väskor som ni kanske märkt.. :)


Men jag tror jag fick ihop det rätt bra ändå!

Här ska jag precis stryka på bilden, har använt mig av transferpapper som jag visat innan...


Skyddspapper emellan (funkar lika bra med vanligt bakplåtspapper)


Å så var bilden på plats och mössan var klar!

Här finns en video om du själv vill lära dig... inte speciellt avancerat..



See ya!














B som i Betong (igen)

Nu har jag varit igång och gjutit betong igen, denna gång hade jag tänkt få till en rabattkant som vi ska ha runt rabatten, känns ju rätt logiskt kanske? :)

Först ett lager plast på uteplatsens golv.


På den tejpade jag fast spånplatte-remsor eller vad de nu heter, det är sådana som ligger emellan virke när man får det levererat hem, dessa hade jag sparat från när vi byggde om sist. De är glatta på ena sidan vilket gör att man slipper olja in de på innersidan, betongen släpper ändå.  Dessa hade jag även när jag gjorde formen till betongblomman förra året och det inlägget hittar ni  HÄR.





Hade även ett betongrör hemma som jag kapade till i tre delar. De fick jag dock olja in på insidan, betongen kanske hade släppt ändå men varför chansa?


Dags att blanda ihop betongen och ner i formarna...


Det gick åt två säckar betong till allt.



För att få en lite mer naturligare ovankant på rabattkanten så strödde jag på smågrus innan betongen hade stelnat.. 

Å så var det bara att vänta...


.............................

Å vänta...


.....................................

Tills det torkat!

Och så här blev resultatet tre betongcylindrar och ena rabattkant-biten klarade sig hel...

Den andra gick i fyra bitar... fast det gör inte så mycket egentligen, det kommer nog inte synas sen ändå och så är den ju lättare att förflytta, man får se det från den positiva sidan :)

Betongcylindrarna fick bli lite trädgårdskonst tillsammans med nya glaslampor....

Och några whiskey-stenar (de heter så har jag nyligen fått lära mig av personalen på stenhuggeriet, de skulle slängas så de fick jag alldeles gratis)




Ska gjuta tre formar till av rabattkanten, den måste ju räcka hela vägen runt. Men först måste jag köpa fler säckar betong. Som tur är så kan jag återanvända formen igen. Återkommer med betongfixandet när hela är klar.

See ya!